Top

Kunstkaart, Vasily Surikov

  • Kunstkaart, Vasily Surikov
  • Kunstkaart, Vasily Surikov
5,50

Vasily Ivanovitsj Surikov, Bronze Horseman

Vasily Ivanovitsj Surikov was een Russisch kunstschilder. Surikov werd geboren in Krasnojarsk in Siberië en behoorde tot de in 1870 opgerichte kunstenaarsgroepering De Zwervers, die zich ten doel stelde de kunst onder het volk te brengen.

Geboren: 24 januari 1848, Krasnojarsk, Rusland

Overleden: 19 maart 1916, Moskou, Rusland

Opleiding: Imperial Academy of Arts (1869–1871)

Achtergrond informatie:

Vasily Ivanovich Surikov wordt gezien als Ruslands grootste historische schilder, al heeft hij er uiteindelijk maar negen gerealiseerd uit honderden studies, schetsen en portretten.

Hij wordt gezien als een meester in monumentale historische composities welke nationale tragedies verbeelden met krachtige menselijke karakters.

In zijn schilderijen laat Surikov een aantal dramatische periodes uit de Russische geschiedenis voorbijkomen, zoals de hervorming van de kerk in het midden van de 17de eeuw en de hervormingen van Peter de Grote in de 18de eeuw.

In de tijd dat Surikov leefde, de late 18de  eeuw, werd veel teruggeblikt naar deze gebeurtenissen in de Russische geschiedenis. ‘De Zwervers’, een groep van Russische realisten waar Surikov bij hoorde, waren sterk beïnvloed door de ideëen van de revolutionare democraten, die geloofden dat kunst een sociale en opvoedende functie had. Ze organiseerden exposities door heel Rusland special voor het gewone volk.

In ‘De Zwervers’ verenigden zich veel van de beste artiesten uit die tijd. Ze waren het meest actief in de jaren tussen 1870 en 1880.

De Moskouse zakenman Pavel Tretyakov, oprichter van het eerste museum van Russische kunst, was de grootste verzamelaar en promotor van het werk van De Zwervers, hierbij gedreven door het ideaal de kunst onder het volk te brengen.


Het volk van Rusland is ook het belangrijkste onderwerp in het werk van Surikov, waarbij eigenschappen zoals moed en durf centraal staan. In zijn schilderijen focuste Surikov altijd op fijne portretten. Vooral zijn portretten van vrouwen zijn nauwkeurig en meesterlijk uitgewerkt.Resencies en klantwaarderingen (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Generating captcha code