Top

Blanke Rozijnen, Premium Quality - 1 kilo.

  • Blanke Rozijnen, Premium Quality - 1 kilo.
  • Blanke Rozijnen, Premium Quality - 1 kilo.
6,50

Blanke Rozijnen

Inhoud 1 Kilo.

Achtergrond informatie:


Een rozijn is een gedroogde druif. Het drogen gebeurt om de druif langer te kunnen bewaren. Druiven groeien in trossen aan wijnstokken.

Op het zuidelijk halfrond zijn de druiven in maart rijp; op het noordelijk halfrond in augustus en september.

De trossen worden van de struiken afgeknipt en op plastic folie in de zon gelegd om te drogen. Het vochtgehalte daalt, de druif krimpt en laat los van de steel. Tijdens het drogen worden de druiven donkerder van kleur. Door de druiven voor het drogen te drenken in potas, blijven ze licht van kleur. De potas veroorzaakt ook kleine barstjes in het vel, waardoor het droogproces wordt verkort. Het drogen duurt nu geen twintig dagen maar zeven tot veertien dagen; dit hangt af van het weer. Vervolgens worden de rozijnen gewassen en ontdaan van steeltjes, steentjes, takjes, enz.

Om ze daarna nog beter te kunnen bewaren worden de rozijnen nog gezwaveld, dat wil zeggen behandeld met zwaveldioxide. Het is dan ook aan te raden rozijnen voor consumptie te wassen om de ontstane sulfieten te verwijderen.

Omdat een groot gedeelte van het vocht uit de druif is verdwenen, zijn rozijnen zoeter dan druiven. Rozijnen kunnen zo worden gegeten, maar worden ook in allerlei gerechten gebruikt. Een bekend recept met rozijnen is boerenjongens.

Het woord rozijn komt uit het Frans: 'raisin', waar het gewoon 'druif' betekent. Een 'rozijn' heet: 'raisin sec', 'droge druif'. 

De omgeving rond Valbonne ten noorden van Cannes was vroeger de streek, waar veel rozijnen werden gemaakt van de servandruif.

Gezondheid:


Rozijnen bevatten veel vezels die gunstig zijn voor je spijsvertering, B-vitaminen en mineralen als magnesium, calcium, kalium en boron. Gele rozijnen worden voor het drogen minimaal gezwaveld, zodat zij hun mooie gele kleur en lekkere structuur behouden. Gele rozijnen bevatten meer vitamine B6 dan blauwe rozijnen.
 
Gele rozijnen bevatten polyfenolen. Dit zijn chemische stofjes die als krachtige anti-oxidant werken. De hele dag door vinden er cel processen in ons lichaam plaats waarbij vrije radicalen worden geproduceerd. Deze stoffen binden zich aan gezonde cellen, waardoor onze goede cellen beschadigd worden.

Mensen die heel actief zijn en/of hard werken hebben hier meer last van, omdat hierdoor dit proces wordt versterkt. De anti-oxidanten in rozijnen helpen de schade te beperken. Het is vooral belangrijk om antioxidanten in natuurlijke voeding binnen te krijgen om de afweer hierbij te helpen


Resencies en klantwaarderingen (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Type de code over