Top

Symfonie No. 41 – De ‘Jupiter Symfonie’

  • Symfonie No. 41 – De ‘Jupiter Symfonie’
18,95

Wolfgang Amadeus Mozart’s Symfonie No. 41 – De ‘Jupiter Symfonie’

Live opname in de Grote Hal van de Philharmonie Berlin 2006
Bevat een exclusieve documentaire van 52 minuten met Kent Nagano


Release datum: 28-06-2007
Label: Arthaus Musik
Omschrijving: Concert/Documentaire
Art.nr.: 101427

KENT NAGANO CONDUCTS CLASSICAL MASTERPIECES I
Wolfgang Amadeus Mozart’s Symfonie No. 41 – De ‘Jupiter Symfonie’

‘De muziek van Mozart is zo puur en prachtig dat ik haar beschouw als de innerlijke schoonheid van het Universum zelf.’ Albert Einstein

Mozart’s laatste symfonie vertegenwoordigt de ontwikkeling van de klassieke symfonie voorafgaand aan Beethoven; een synthese van klassieke en barokke compositietechnieken. Symfonie No. 41 is een werk waarin Mozart terug kijkt op de muziekgeschiedenis – waarmee hij de weg bereidt voor de toekomst.

In zijn korte leven schreef Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) in totaal 41 symfonieën. De laatste drie werden geschreven in de zomer van 1788 binnen een periode van slechts tien weken. De allerlaatste was de Symfonie No. 41 in C majeur KV551 – de ‘Jupiter Symfonie’.

Ook al komt de titel ‘Jupiter’ niet van Mozart - waarschijnlijk werd deze toegevoegd door impresario Johann Peter Salomon bij een vroeg arrangement van het werk voor piano - de symfonie lijkt een Olympisch gewicht te dragen, gekenmerkt door het eerste deel van het werk.

Voor Kent Nagano geldt de ‘Jupiter Symfonie’ als een klassiek meesterwerk door de manier waarop het steeds nieuwe perspectieven opent: ‘Samen met de twee andere grote symfonieën uit zijn late carrière, vormt de Jupiter de culminatie van Mozart’s uitzonderlijke oeuvre – eigenlijk van alles dat we ‘klassieke muziek’ noemen.’

Wolfgang Amadeus Mozart
Symphony No. 41 in C major KV 551 ‘Jupiter Symphony’
Deutsches Symfonie-Orchester Berlin (DSO)
Dirigent Kent Nagano


I. Allegro vivace
II. Andante cantabile
III. Menuetto: Allegretto - Trio
IV. Molto allegro

PCM Stereo, DD 5.1, DTS 5.1 - Beeld formaat: 16:9
Menu / Ondertiteling: GB, SP, F, JP, (IT)
Speelduur: 33’ concert + 52’ docu
 
Achtergrond informatie over de DVD-serie.


KENT NAGANO DIRIGEERT DE KLASSIEKE MEESTERWERKEN
Een muzikale documentaire serie met het Duitse Symfonie Orkest uit Berlijn


Zes meesters in de kunst van de muzikale compositie, zes symfonieën, één van de toporkesten van de wereld en een sterdirigent – dat zijn de belangrijkste ingrediënten van ‘Kent Nagano conducts Classsical Masterpieces’. Deze grootse productie betreedt nieuwe paden – en niet alleen op het gebied van concertopnames. Zij biedt tevens een modern visueel perspectief op de wereld van de klassieke muziek, met blikken achter de schermen, geanimeerde delen, snelle montages en vertraagde beelden.

De serie presenteert zes uitzonderlijke werken uit de muziekgeschiedenis, samen met hun scheppers:

· Wolfgang Amadeus Mozart Symfonie No. 41 ‘Jupiter’ (1788)
· Ludwig van Beethoven Symfonie No. 3 ‘Eroica’ (1803/04)
· Robert Schumann Symfonie No. 3 ‘Rhenish’ (1850)
· Johannes Brahms Symfonie No. 4 (1884/85)
· Anton Bruckner Symfonie No. 8 (2e versie, 1890)
· Richard Strauss Alpensymfonie (1915)

De kern van iedere film wordt gevormd door een visueel indrukwekkende concertopname. Alle opnames werden gefilmd in de Philharmonie van Berlijn. Een nieuw beeld van het orkest wordt bereikt door extreme close ups van de musici, op afstand bestuurde camera’s op het podium en onconventionele montages.

In interviews legt Kent Nagano uit wat hij van belang vindt voor ieder specifiek werk en de interpretatie daarvan. De meester verschaft de kijker tevens interessante aanvullende informatie over het ontstaan en de context van het werk.

Een ander integraal onderdeel van elk programma vormen de opnames van repetities. Die tonen dat de musici gewone mensen zijn, die zich wijden aan hun roeping. In interviews vertellen de spelers over hun werk, hun muziek en hun orkest.

Tot slot nemen de geanimeerde delen de kijker mee op een fascinerende reis door de wereld van elke componist. De scènes tonen gebeurtenissen en ontmoetingen in hun levens die van groot belang zijn geweest voor hen persoonlijk en voor hun werk. En bijkomend bijzonder gegeven is dat alle dialogen gebaseerd zijn op originele uitspraken van de componisten en hun tijdgenoten.

Deze serie heeft een groot aantal prijzen gewonnen:

· “WorldFest 2007”, Houston
· “New York Festivals 2007”
· “Hot Bird TV Award 2006”, Venice
· “WorldMediaFestival 2007”, Hamburg
· “Tenerife International Film Festival 2007”


Resencies en klantwaarderingen (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Generating captcha code