Top

Het ontstaan van 'The Gates'.

  • Het ontstaan van 'The Gates'.
  • Het ontstaan van 'The Gates'.
  • Het ontstaan van 'The Gates'.
  • Het ontstaan van 'The Gates'.
  • Het ontstaan van 'The Gates'.
  • Het ontstaan van 'The Gates'.
  • Het ontstaan van 'The Gates'.
  • Het ontstaan van 'The Gates'.
  • Het ontstaan van 'The Gates'.
18,75

Kunst DVD:  Het ontstaan van 'The Gates'. Kunstproject in het Central Park van New York door Jeanne-Claude en Cristo.
Release datum: 05-10-2011
Label: Arthaus Kunst
Art.nr.:106062
Inhoud: Een film van A. Ferrrera & D. Maysies & M. Prinzing

Let op: geen Nederlandse ondertiteling.
 
Op 22 januari 2003 geeft Michael Bloomberg, burgemeester van New York aan Christo en Jeanne-Claude de toestemming voor hun project, The Gates, Project for Central Park, New York City. Sinds zij er wonen (1964) hebben de Christo's aan verschillende projecten voor New York gewerkt. Op een paar Store Fronts na hebben zij er echter tot nu toe niets kunnen realiseren. Die Store Fronts, waarvoor zij geen toestemming moesten vragen en die niet op een openbare plaats stonden, zijn trouwens geen echte projecten, eerder installaties. In 1979 zijn Christo en Jeanne-Claude al wereldbekend met de projecten die zij tot dan gerealiseerd hebben, de laatste zijn:

- Wrapped Coast, Little Bay, Australia, 1968-69
- Valley Curtain, Rifle, Colorado, 1970-72
- Running Fence, Sonoma and Marin Counties, California 1972
76
- Wrapped Walk Ways, Loose Park, Kansas City, Missouri. 1977-78
Bij het laatste project, Wrapped Walkways, waren de Christo's aangenaam verast door de reacties van de bezoekers en wandelaars op hun tijdelijke aanpassing van de wandelwegen in het park, zelfs van blinden.

Met het project Wrapped Reichstag, Berlin verliezen de Christo's vanaf 1971 hun interesse om in New York een openbaar gebouw in te pakken. Wat hen in Manhattan steeds opnieuw opvalt, is de bewegende mensenmassa. De wandelende mensen en waar kan men in New York meer ontspannen wandelen dan in het Central Park. De gedachte om daarmee iets te doen is voor een stuk zo gegroeid.

In de loop van 1979 is er ook even sprake van een project in Zwitserland: The Hundreds Gates, Project for 450 Gates, Wenken Park, Basel. Dit project gaat niet door maar brengt de Christo's bij hun oude droom om iets te doen in New York. Met de eerste tekeningen en de beschrijving voor het project, The Gates, Project for Central Park, New York City komen ze begin 1980 naar buiten. 11000 tot 15000 stalen poorten met hangende saffraankleurige stof zullen over geselecteerde wandelwegen in het Central Park geplaatst worden.

Het project zal tijdelijk zijn en zoals de andere projecten worden alle kosten gedragen door de Christo's en zal het park nadien in de oorspronkelijke staat hersteld worden.
Er zal een contract opgemaakt worden tussen de Christo's en the City of New York and the Department of Parks and Recreation. (de details van de afmetingen van toen laten we weg want die worden in de loop der jaren aangepast) Het Central Park is natuurlijk niet zomaar een park, het is een instituut in Manhattan. Manhattan op zich is een deel van New York City. Zowel het Central Park, Manhattan als New York City hebben hun eigen besturen en machten. Het zal dus een zware klus worden voor de Christo's om de toestemmingen te krijgen en om een contract samen te stellen.

Let op: onderstaand fragment gaat wel over het kunstproject, maar komt (gedeeltelijk) niet uit de documentaire.


Resencies en klantwaarderingen (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Generating captcha code