Top

Gubaidulina : Sophia- Biography of a Violin Concerto

  • Gubaidulina : Sophia- Biography of a Violin Concerto
  • Gubaidulina : Sophia- Biography of a Violin Concerto
  • Gubaidulina : Sophia- Biography of a Violin Concerto
  • Gubaidulina : Sophia- Biography of a Violin Concerto
  • Gubaidulina : Sophia- Biography of a Violin Concerto
23,95

SOPHIA – BIOGRAPHY OF A VIOLIN CONCERTO
Een film van JAN SCHMIDT-GARRE

Release datum: 27-01-2011
Label: Arthaus Musik
Omschrijving: Film
Art.nr.: 101545

Geluids Formaat: PCM Stereo - Beeld Formaat: 16:9
Ondertiteling: DE, GB, FR , IT, JP, ES - Speelduur: 60 min.


Met Sofia Gubaidulina, Anne-Sophie Mutter, Gidon Kremer,
Sir Simon Rattle en de Berliner Philharmoniker

In augustus 2007 vond de wereldpremière van Sofia Gubaidulina's 2de viool concert plaats in Luzern met dirigent Simon Rattle en de Berliner Philharmoniker. En als violiste Anne-Sophie Mutter.

Dit stuk van de Russische componiste (geboren in 1931) was in vele opzichten een belangrijke gebeurtenis. Sofi Gubaidulina is een van 's werelds toonaangevende hedendaagse componisten.

Haar internationale doorbraak kwam in 1980 met haar eerste vioolconcert Offertorium. Zij schreef dit voor Gidon Kremer. Haar meest uitgevoerde compositie. In weerwil van alle andere stukken die zij heeft geschreven in de tussentijd, keken dirigenten en orkesten rijkhalzend uit naar haar tweede vioolconcert. Vooral omdat ze de opdracht om het te schrijven in 1992 kreeg van Paul Sacher, de Baselse dirigent en kunstmecenas. Het was zijn wens dat het nieuwe viool concert als eerste zou worden uitgevoerd door Anne-Sophie Mutter. Vijftien jaar later is die droom uitgekomen.

De film richt zich op de compositie - vanaf het begin, de vele stadia van het creatieve proces tot de wereld première, maar omvat ook de grote verwachtingen wereldwijd en de daaruit voortvloeiende druk op Gubaidulina. Het is niet het gebruikelijke portret van een componist, maar concentreert zich op het werk in uitvoering en documenteert de samenwerking tussen Anne-Sophie Mutter, Simon Rattle en de Berliner Philharmoniker.

"Eerst hoor ik het einde van het stuk. Ik hoor het allemaal tegelijkertijd, verward en moeilijk te herkennen. Alsof alles in de knoop zit. Het is te ingewikkeld. Ik kan dat moment niet opschrijven. Ik moet het duidelijk maken door uiteindelijk terug te gaan naar wat ik oorspronkelijk heb gehoord." Sofia Gubaidulina

“De mooiste muziek film die ik ooit gezien heb.” Joachim Kaiser

De documentaire heeft een prijs gewonnen op het Columbus International Film Festival 2008 en is genomineerd voor Prix Italia.


Resencies en klantwaarderingen (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Generating captcha code