Top

Exodus DVD

  • Exodus DVD
24,95
Verwachte levertijd: 1 dag

Exodus DVD

Acteurs: Paul Newman Eva Marie Saint Ralph Richardson

Regisseur: Otto Preminger


Inhoud: Dvd

210:00 minuten

Regio 2

Sony Pictures Home Entertainment

januari 2005

 

Productbeschrijving

Deze meesterlijke kroniek, genomineerd voor drie Oscars® en winnaar voor Beste Filmmuziek, is geïnspireerd op de internationale bestseller van Leon Uris. Ari Ben Canaan (Paul Newman), een commandant van de Israëlische verzetsbeweging, lukt het om 600 Joden uit de gevangenkampen van Cyprus op een groot vrachtschip met bestemming Palestina te begeleiden. Maar de Britse strijdmachten komen al snel achter zijn plan en eisen dat hij terugkeert. Onverschrokken weigeren Ari en zijn passagiers zich over te geven, en daarmee stellen ze hun leven in de waagschaal voor een grootse zaak: een onafhankelijk Israël.

 


Het boek Exodus:
Exodus is een roman van de joods-Amerikaanse schrijver Leon Uris. Het boek werd voor het eerst uitgebracht in 1958 door uitgeverij Doubleday en handelt over de strijd van de Joden voor de stichting van een eigen staat.

 

Titel:

De naam is afkomstig van het in 1947 varende immigratieschip de Exodus. Het schip bracht Joden van Europa naar het door de Britten bestuurde Palestina. De Joden, over het algemeen ontheemden van de Holocaust, waren op dat moment niet welkom in de latere staat Israël. Dit was door de Britten in 1939 aan Palestina beloofd in een witboek. Daarnaast hadden de Britten het gebied ook binnen tien jaar zelfbestuur beloofd.

 

Verhaal:

Het eerste deel van het boek verhaalt over een ontsnapping uit de interneringskampen in Brits Cyprus. Het is voor een groot deel gebaseerd op de La Spezia-affaire in Italië, waarbij ruim duizend Joden na een hongerstaking legaal naar Palestina konden reizen.[1] Daarnaast worden de belevenissen gevolgd van een aantal immigranten die vanaf het einde van de negentiende eeuw naar Palestina trokken, en later van aan het nazi-bewind ontkomen slachtoffers. De volgende delen behandelen de aankomst in Palestina, de strijd van de Etsel en de Hagana tegen het Britse bewind en de uiteindelijke Israëlische onafhankelijkheidsverklaring.

 

Waardering:

Exodus was in Amerika de grootste bestseller sinds Gone with the Wind. Ook in Nederland was het een groot succes: in vier jaar verschenen 23 drukken. De 43e en tot nu toe laatste druk werd in 1995 gepubliceerd. In 1960 werd het boek verfilmd met Paul Newman in de hoofdrol.Resencies en klantwaarderingen (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Generating captcha code