Top

Kunstkaart, Bernini.

  • Kunstkaart, Bernini.
  • Kunstkaart, Bernini.
4,95

The Rape of Proserpina, Bernini (fragment)


Prachtige dubbele ansichtkaart met kunstafbeelding in hoogglans.

Afmetingen: 13 cm x 13 cm.

Prijs is inclusief envelop.

Wanneer de ansichtkaart niet op voorraad is, kan er een levertijd zijn van 7 tot 10 werkdagen. 

Achtergrond informatie:


Giovanni Lorenzo Bernini
(1589 Napels- 1680 Rome)

Bernini, één van de beroemdste kunstenaars van de zeventiende eeuw, beïnvloedde de beeldende kunst diepgaand. Hij was de grootste westerse beeldhouwer van zijn tijd, maar hij liet ook schitterende architectuur, virtuoze tekeningen en schilderijen na. De veelzijdige kunstenaar beschouwde zichzelf in de eerste plaats als beeldhouwer. Dit heeft hij gemeen met de kunstenaar die hem het meeste inspireerde, Michelangelo.

Bernini werkte bij voorkeur in brons en marmer. Hij slaagde er op overtuigende wijze in om in wit marmer echt vlees, haar en draperieën te suggereren. Hij onderscheidde zich niet alleen door zijn illusionistische beeldhouwstijl, maar ook door zijn technische virtuositeit. 

Bernini gaf in Rome leiding aan een zeer groot systematisch en doeltreffend georganiseerd atelier met veel assistenten. In die tijd zei men dan ook ‘werken in Rome is werken voor Bernini’. Gedurende een halve eeuw beheerste hij de kunstwereld ter plaatse. Waarschijnlijk heeft geen enkele andere kunstenaar een grotere bijdrage geleverd aan de hedendaagse aanblik van de stad.

Tot zijn belangrijke Romeinse blikvangers behoren enkele fonteinen, de kerk van S. Andrea al Quirinale (1658-1670) en de colonnade rond het Sint-Pietersplein (1656-1667). Eveneens voerde hij diverse projecten in en nabij de Sint-Pieter uit, waaronder de Scala Regia (Koninklijke Trap, 1661) en het baldakijn.

Een van de hoogtepunten van Bernini’s werk is de vormgeving van de kapel van de familie Coronaro. Architectuur, sculptuur en schilderkunst werden in de kapel versmolten tot één geheel. Bernini behoorde tot de eerste die deze verschillende artistieke uitdrukkingsmogelijkheden versmolt.

Al tijdens zijn leven was Bernini beroemd. Hij werd daardoor in diverse biografieën door tijdgenoten beschreven. De biografen dekten elkaar niet volledig. De een hemelde hem op, andere beschreven een onaangename persoonlijkheid. Deze dualiteit is te verklaren. Bernini was geen makkelijke man en hij had een opvliegend karakter. Hij was echter wel sociaal handig en een inspirerende en innemende gesprekspartner. 


Resencies en klantwaarderingen (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Generating captcha code