Top

Het knagende Weten.

  • Het knagende Weten.
  • Het knagende Weten.
20,95

Het knagende weten van Floris Cohen

Bert Bakker. ISBN 9789035143364

Samenvatting:

Wat heeft de wetenschap van de religie overgelaten? Niets? Alles? Een droevig restant? Of juist de kern zelf? Velen lopen met dit soort vragen rond, immers, welk denkend mens heeft nooit zijn weten voelen knagen?

In helder proza legt Floris Cohen van een aantal van die denkende mensen de dilemma's uit, onder wie de geheime ketter Newton, de vrolijke deïst Voltaire, de scherpe onderscheider Kant, de aarzelende agnost Darwin, de 'religieus onmuzikale' Weber, en ook Einstein met zijn 'kosmische religie'.

Het proces tegen Galilei krijgt hier een uitleg die dwars staat op de vele legenden die erover in omloop zijn. Met Stephen Jay Gould en Richard Dawkins komt ook onze eigen tijd ter sprake.

Steeds gaat het om het spanningsveld tussen wetenschap en religie, en hoe de personen in dit boek daar intellectueel en gevoelsmatig mee omgingen.

Het knagende weten laat de lezer zien hoe klemmende vragen die hem of haar bezighouden al sinds de tijd van Galilei door tal van grote denkers zijn gesteld - en ook beantwoord.

'Het knagende weten is een prachtig boek: buitengewoon informatief en erudiet, mooi geschreven en ook geestig. In eloquent en vaak grappig nonchalant proza neemt Cohen de lezer mee door de geschiedenis. Ik heb het met grote bewondering gelezen.' Trudy Dehue, emeritus hoogleraar.

'Wetenschapsgeschiedenis is zelden zo spannend en meeslepend als bij Cohen het geval blijkt.' Trouw

'Een precies geschreven betoog dat de blik verruimt en daarbij van grote intellectuele rijkdom is.' NRC Handelsblad

Op het voorplat een schilderij met als titel 'De astronoom Copernicus, of Gesprekken met God'. Het is in 1873 voltooid door Jan Matejko, een Poolse schilder van sterk nationalistische werken. Het idee lijkt te zijn dat Nicolaus Copernicus vanaf de kathedraal van zijn woonplaats contact met de hemel zoekt en vindt. De reproductie van het schilderij is aan de bovenkant een tikje aan de doelstelling van dit boek aangepast.

Floris Cohen is hoogleraar in de vergelijkende geschiedenis van de natuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht.Resencies en klantwaarderingen (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Type de code over