Top

Groep: Venkel

  • Groep: Venkel
  • Groep: Venkel
  • Groep: Venkel
1,95

Eerste klas kwaliteit Venkel per stuk.(Tijdelijk duurder vanwege slechte weer in Italië.)

Venkel

Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een naar anijs smakende plant waarvan de draadvormige vertakkingen van de bladeren als kruid en de zaden als specerij gebruikt worden. Knolvenkel (Foeniculum vulgareAzoricum Groep) is een aparte cultivar groep van venkel met verdikte bladscheden die tezamen een bovengrondse bol-achtige structuur vormen, de venkelknol, die als groente wordt gebruikt. Bij bladvenkel ontbreekt de knol. De venkelplant kan tot boven manshoogte groeien.

 

De geneeskracht van venkel

Venkel is een heerlijke groente die smaakt naar anijs. De venkel is een witte groente met groene uitlopers die je ook kunt eten. De onderkant van de venkel wordt een venkelknol genoemd. Venkel wordt gebruikt als groente en als kruid. In paardenstallen en hondenasiels kan venkelpoeder worden gebruikt om vlooien tegen te gaan. Venkelpoeder is een natuurlijk antivlooienmiddel. Dit springend ongedierte houdt niet van het frisse venkelaroma.

Venkel en de marathon.

Venkel was in het oude Griekenland bekend onder de naam marathon. Dat kwam omdat rond het stadje Marathon venkel groeide in een veld waar de ´slag van Marathon´ tegen de Perzen werd geleverd. De Perzen verloren in die slag 6700 man en de Grieken maar 192. Marathon is tijdens die slag de naam geworden van een grote hardloopwedstrijd over 42 kilometer en 195 meter, de exacte afstand van Marathon naar Athene, de hoofdstad van Griekenland. De hardloper die de eerste marathon aflegde, om de boodschap over te brengen dat de Perzen bij Sparta waren, had venkel bij zich.

Venkel tegen oogziekten

De venkelknol is al sinds de oudheid een medicijn. Zowel in de oude Indiase geschiedenis als later bij de oude Romeinen is venkel beschreven als medicijn tegen oogziekten. Men zou scherper zien na het regelmatig eten van venkelwortel en venkelzaad. Hedendaags wetenschappelijk onderzoek heeft

dit kunnen bevestigen doordat glaucoom bij dieren is afgenomen door het eten van venkel. Onderzoek bij mensen wordt zelden gedaan of men wacht er (te) lang mee. Wie zou het wetenschappelijk ook moeten doen? De farmaceutische industrie doet alleen onderzoek met het oogpunt patenten te maken. Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek wordt in de wereld bijna niet meer gedaan.

Venkel tegen spijsverteringsproblemen

Venkel werkt goed tegen flatulentie. Dat wisten ook de oude Romeinen al. Over het algemeen is het zo dat venkel de ingewanden tot rust brengt. Venkel heeft een eetluststimulerende werking.

Anethol in venkel

In venkel zit anethol, dat is een fyto-oestrogeen. Door dit bio-identieke hormoon wordt de aanmaak van moedermelk en de aanmaak van borstweefsel bij vrouwen gestimuleerd. Overigens heeft aanmaak van borstweefsel niets te maken met de productie van melk. Anethol heeft meer medicinale eigenschappen. Het bestrijdt de aanwezigheid van kankertumors, tenminste zo blijkt uit onderzoek op dieren. Wetenschappers denken dat dit komt omdat anethol de activering van het ontstekingsmolecuul NF-kappaB voorkomt. Daarnaast kan anethol de lever helpen als dit orgaan overuren draait doordat het met gifstoffen is overbelast. Dat blijkt in ieder geval uit onderzoek op proefdieren. Het is een beetje armoe en ethisch gezien een twijfelachtige gegeven dat men slechts dieronderzoek heeft gedaan op dit gebied maar waarschijnlijk is wordt het te risicovol bevonden om een vergiftigd mens aan een experiment met anethol te onderwerpen.

Venkel voor een frisse mond

Venkel heeft een frisse smaak. Essentiële oliën van venkel worden wereldwijd gebruikt om natuurlijke mondverfrissers mee te maken en tandpasta´s mee te verrijken. Venkelthee is een ideale mondverfrissende thee. Je kunt ook kauwen op een venkelzaadje om een frisse mond te krijgen. In landen als India is het gebruik om na het eten te kauwen op venkelzaad, om een frisse mond te krijgen.

Eettips venkel

Venkel kan rauw worden gegeten. Het is lekker als je het in kleine blokjes snijdt en door een gemengde salade doet. De groene stukjes zijn lekkerder in een salade dan de witte. Doe eens wat groene uitlopers van venkel op je broodje gezond. Door zijn zachte anijssmaak is venkel een ideale groente om kinderen vertrouwd te laten raken met het eten van verse groente.

Venkel is verder een makkelijk groente om te koken. Zoals elke groente die je rauw kunt eten hoef je venkel niet lang te koken om het gaar te maken. 3 Tot 5 minuten koken is genoeg voor een leuk bijgerecht: gekookte venkel. Venkel kun je dus heel goed in soepen gebruiken en ook roerbakken in een groentemix. Het is een veelzijdige groente die aan elk gerecht een frisse tint kan geven.Resencies en klantwaarderingen (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Generating captcha code